Az Excel dollár jel szolgál nekünk arra, hogy a hivatkozásokat fixálni tudjuk a képletekben, függvényekben. Erre akkor van szükség, ha a képletet/ függvényt tartalmazó cellát másolni szeretnéd, hiszen nem akarod egyesével megírni ugyanazt a számítást egy több soros/ oszlopos táblában.

Online Excel tanfolyam

Excel dollár jel, hova írjam?

Nézzük meg általánosságban, hogy is működik! Azt jegyezd meg, hogy ami elé teszed a dollárjelet, az van rögzítve. Egy hivatkozásban van oszlopazonosító és sorazonosító (pl A1). Ha az oszlopazonosító előtt szerepel, akkor az oszlop van rögzítve, ha a sorazonosító előtt, akkor a sor kerül rögzítésre. Ha mindkettő előtt szerepel, akkor sor és oszlop is rögzítve van, ami lényegében egy cellát jelent.

Ezekre nagy szükséged lesz a későbbiekben is a függvényeknél, így ne sajnáld az időt a megértésére, gyakorlására, ez az alapja a későbbi munkádnak is.

A fájlt a gyakorláshoz innen letöltheted: Dollárjelek a képletekben

Dollárjelek az Excelben

Relatív hivatkozás

Alapértelmezett esetben az Excel nem tesz dollárjeleket a hivatkozott cellákhoz, ezt hívjuk relatív hivatkozásnak. Ha egy ilyen cellát másolsz, akkor attól függően, hogy milyen irányba másolod, változni fog vagy az oszlop- vagy a sorazonosító.

relatív hivatkozás

A fenti képletet megírva, ha ezt lefelé másolom, akkor szépen viszi magával a hivatkozásokat. Az Excel ugyanis úgy rögzíti a képletet és a hivatkozásokat, hogy a C6-os cellától kettővel balra lévő cellához adja hozzá a C6-os cellától eggyel balra lévő cellát. Ezért, ha belekattintok a harmadik eredménybe, ott láthatod ugyanezt az eredményt, a 8-as sorban a 8-as sorból veszi az eredményeket.

Abszolút hivatkozás excel

Abszolút hivatkozás

Van olyan eset, amikor mindkét helyen szerepel a dollárjel, sor és oszlop előtt is, ezt nevezzük abszolút hivatkozásnak. Ekkor lényegében egy cellát rögzítek.
A példában a és b számokat adok össze, de a b az mindig fix, 10, ez szerepel az E13-as cellában.

Abszolút hivatkozás

Ha ugyanazt a képletet megadom, hogy a+ b szám, majd lefelé másolom, nem lesz jó a számítás a második sortól, mert lefelé csúsznak a hivatkozások, pedig az E13-asnak nem kellene.

Abszolút hivatkozás

Menjünk vissza az első cellába, ahol megírtuk a képletet, kattintsunk bele duplán a szerkesztő módhoz, és kattints az egérrel bárhova az E13 cellahivatkozásba, ott villogjon a kurzor. Ekkor nyomd meg az F4 (vagy laptopon lehet, hogy fn + F4, beállításoktól függ), láthatod is, hogy elhelyezett benne 2 dollárjelet. Enterrel rögzítsd majd másold lefelé.

abszolút hivatkozás

Most már jók a képletek.

Abszolút hivatkozás Excel

Vegyes hivatkozások

Vegyes hivatkozásokról akkor beszélünk, amikor vagy csak a sor, vagy csak az oszlop kerül rögzítésre. Az a és b számokat most mátrix-szerűen fogom összeadni, ahogy az alábbi táblában láthatod.

Vegyes hivatkozás példa

Beírom a képletet a bal felső sarokba, majd végig gondolom, hova kellene dollárjeleket tenni.

Ha ezt lefelé másolom, akkor el fog csúszni mindkét hivatkozás, ami nekem nem jó.

Excel dollárjelek

A kék hivatkozást változása jó, azt minden sorban az új sorra át kell vinni, de a piros hivatkozás nem jó, az az előző eredményre hivatkozik, pedig a 21-es sorban lévő értékre kellene hivatkoznia végig az oszlopban. Lépjünk ki tehát egy Esc billentyűvel, majd menjünk vissza az első cellára és módosítsuk.

Excel vegyes hivatkozás

A piros hivatkozásban (B21) tehát a sort kell rögzíteni, ehhez kattints oda az egérrel és kétszer nyomd meg az F4 billentyűt. Másold le, most jó lesz a képlet a lefelé irányba.

Nézzük meg jobbra másolás esetén is. Ha ilyen formában jobbra másolom, akkor a piros hivatkozás renden van, a kék viszont nem jó, mert annak végig az A oszlopban kellene maradni. Itt tehát a kék hivatkozásban kell rögzíteni az A oszlopot. Lépjünk ki a cellából Esc billentyűvel és módosítsuk

dollárjel nem jó

Az A22 hivatkozásra kattints a B22 cellán belül, majd nyomd meg háromszor az F4 billentyűt, csak az oszlopot rögzíti. A végső helyes képlet tehát: =$A22*B$21

Excel vegyes hivatkozás dollárjelek

Másold jobbra majd lefelé és kattints bele bármelyikbe az ellenőrzéshez:

Dollárjelek használata

Excel dollár jel további példa

További magyarázatot és példát találsz excelneked.hu oldalunkon a Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben, függvényekben bejegyzésünkben.

Gyakorold sokat, hogy rögzüljön, ezzel tudsz majd tovább menni bonyolultabb képletekre, függvényekre!