Excel ÁTLAG függvény magyarázata példával

Az átlag mindenki számára ismerős matematika óráról. Ha kíváncsiak vagyunk valaminek az átlagára, akkor ezt könnyen ki tudtuk számolni: összeadjuk az átlagolandó számokat, majd elosztjuk annyival, ahány számot átlagoltunk. Ez a számtani átlag.

Az Excelben ez egy kicsit másképp működik, de ezt nem is kell tudni, csak alkalmaznunk kell az ÁTLAG függvényt (angolul AVAREGE függvény). A függvény az átlagolás feladatát oldja meg egyszerűen. Argumentumainak átlagát (számtani közepét) számítja ki.

Online Excel tanfolyam

Excel ÁTLAG függvény felépítése

Argumentumai: Azok a nevek, tömbök vagy cellák, melyek tartalmának átlagát szeretnénk megkapni.

A Szám1 argumentumnál a táblázat kívánt cellái kijelölhetőek. Itt csak összefüggő tartomány jelölhető ki. Például: C1:C3

Ha nem összefüggő tartomány szeretnénk kijelölni, a Szám2 argumentumnál kell a másik összefüggő tartományt kijelölni, ekkor megjelenik a Szám3 és így tovább. Az ablakokba kézzel is beihatjuk a tartományokat. Például: C1:C3; E5:E6

Az ÁTLAG függvénynek legfeljebb 255 argumentuma lehet. Argumentumai nevek, tömbök vagy számokat tartalmazó hivatkozások lehetnek.

ÁTLAG függvény felépítése

Excel ÁTLAG függvény beírása

A függvény meghívásának egyik és legcélszerűbb módja, hogy a cellán belül elkezded beírni egy = után, majd a listából kiválasztod egérrel duplán kattintva, vagy nyilak és TAB billentyű segítségével.

ÁTLAG függvény beírása

Ezek után, ha nem ismered az argumentumait, kattints a szerkesztőlécen az fx gombra (vagy használd a Ctrl + A kombinációt), és töltsd ki ebben az ablakban.

ÁTLAG függvény magyarázata példával

De rögtön a cellán belül is szerkesztheted. Ekkor az alábbi felépítéssel kell megírni.

=ÁTLAG(szám1;[szám2];…)

Excel ÁTLAG függvény példával

A feladatban használt fájlt innen tudod letölteni: ÁTLAG függvény feladat

Az alábbi képen az első félév hónapjai láthatóak, valamint, hogy adott hónapban mekkora utat tettem meg (km). A feladatunk az, hogy megmondjuk a fél év alatt mennyit utaztam átlagosan.

Nézzük, hogy ezek alapján, hogy írjuk meg a függvényt!

Excel ÁTLAG függvény magyarázata példával

Excel ÁTLAG függvény megoldás

A C10 cellában állva hívd meg az ÁTLAG függvényt (angolul AVERAGE függvény) és töltsd ki az argumentumokat.

Jelen esetben csak egy argumentum lesz, hiszen egybefüggő területet vizsgálunk. Illetve a megoldás is egy cellába fog kerülni, mert itt a kijelölt területre vonatkozóan lesz egy eredmény.

A Szám1 mezőbe kell kattintanod és az egérrel ki kell jelölnöd a területet.

ÁTLAG függvény megoldás

Az ablakban már látható is a függvény eredménye.

Akik rögtön a cellába írják a függvényt, nekik a megoldás így fest. Ilyenkor is az egérrel kell kijelölni a megfelelő tartományt, vagy használd a Ctrl + Shift + lefelé nyíl billentyűkombinációt.

függvény eredménye

Végeredmény

Végeredmény

A kijelölt tartomány (B3:B8) átlaga, 118,0833333. Ha túl sok a tizedesjegy, azt egyszerűen lehet csökkenteni a Kezdőlap Szám csoportjában.

Excel ÁTLAG függvény magyarázata példával

További ÁTLAG függvény feladat, megoldással

A gyakorló feladat letölthető innen, ha még nem töltötted le a poszt tetején: ÁTLAG függvény feladatok

A táblázatban egy tanuló tantárgyait látod, mellettük pedig a jegyeket. A feladat az, hogy meghatározd, melyik tantárgyból, milyen átlaga van a tanulónak.

További ÁTLAG függvény feladat, megoldással

A megoldás a második munkalapon található.

Ha csak bizonyos feltételeknek megfelelő értékeknek az átlagát szeretnéd kiszámítani, használd az ÁTLAGHA vagy az ÁTLAGHATÖBB függvényt. Ezekről bővebben olvashatsz a bejegyzésünkben: Excel ÁTLAGHA függvény magyarázata példával

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között!