Gyakran kérdezik, mi az a DARABTELI függvény, hogyan és mire tudom használni? Írtam neked róla egy ismertetőt, vágjunk bele!

Online Excel tanfolyam

DARABTELI függvény

A DARABTELI függvény (angolul COUNTIF függvény) megszámolja azokat a cellákat egy kijelölt tartományban, amelyek teljesítenek egy adott feltételt. Ennek alapján több esetben is tudod használni. A feltételek vonatkozhatnak számokra (konkrét szám vagy tartomány), szöveges értékekre (konkrét szöveg, vagy szövegrészlet) vagy akár dátumokra.

Argumentumok: =DARABTELI(tartomány; kritérium), tehát két dolgot kell megadnod a függvényben:

  1. Melyik tartományban szeretnéd összeszámolni a cellákat
  2. Mi a feltétel, ami alapján ezt tegye meg.

A leírásban használt fájlt töltsd le innen: DARABTELI függvény feladat

DARABTELI példa számokra

Nézzünk egy példát számadatra vonatkozó feltétellel. Az alábbi táblában vannak résztvevők, pontszámok és az, hogy melyik előadáson vett részt. Szeretném látnia azt, hogy hányan vannak 5-ös pontszámmal.

Darabteli függvény feladat

A kritériumot megadhatom kétféleképpen, cellahivatkozással vagy manuálisan begépelve a függvénybe. A DARABTELI függvényben az első argumentum a tartomány, itt megadtam a pontszám oszlopot, majd a második argumentum az a cella, ahol a kritérium szerepel, ez a B13-as. Enterrel rögzítem, az eredmény 3.

Darabteli függvény feladat

Másik lehetőség, hogy nem cellába írom bel, hanem manuálisan beírom az 5-öt az argumentumnál, így is teljesen jól működik.

Darabteli függvény excel

Ez nyilván egyszerűbb, de sokszor érdemes cellahivatkozást használni, ha például másolnod kell ezt egy táblában és minden sorban más a kritérium, akkor egyértelműen cellahivatkozást használj. Vagy ha szeretnéd kívülről módosítani néha a feltételt, akkor is érdemes a cellát használnod, hogy ne kelljen egyesével átírni az oszlopokban a függvényt.

DARABTELI példa szövegekre

Szöveges kritériummal is működik, következő kérdésem az, hogy hányan vettek részt a cukrászat előadáson. A cukrászat szerepel egy cellában, először ezt hivatkozzuk be a függvénybe. Első argumentum a tartomány, ez a C oszlop, második a B14-es cella. Az eredmény 3.

Darabteli függvény excelben

Másik lehetőség, csakúgy, mint az előbb, hogy beírom a függvény argumentumába, hogy cukrászat. Itt viszont vigyázz, mert mivel ez szöveges feltétel, ezért idézőjelek közé kell írnod. =DARABTELI(C4:C10;”cukrászat”). Az eredmény ugyanaz: 3.

COUNTIF függvény excel

DARABTELI és DARABHATÖBB feladatok

Ha szeretnél további példákat megismerni, olvasd el Excel DARABTELI függvény példákkal bejegyzésünket:

majd fejleszd tovább ismereteidet a DARABTELI, DARABHATÖBB függvények bejegyzésünkkel, ahol megtanulhatod, hogyan adj meg egynél több feltételt.

Elég részletes leírást és példákat találsz a DARABTELI függvény részletesen, példákkal bejegyzésünkben is, fusd át: