A tudást senki sem veheti el tőled. Így amint tudod használni az Excel függvényeit, lehetőségek széles tárháza nyílik meg előtted. Ebben a posztban lehetőséged van megtanulni az Excel függvények használatát kezdő szinten, amit a minden napok során kamatoztatni tudsz. Az Excelben a függvények széles választéka várja, hogy megismerd.

Excel függvények használata kezdőknek – Mi is az a függvény?

Mielőtt megtanulod használni a függvényeket, nézzük meg, mik is azok pontosan. A függvények a programba beépített számoló egységek, melyek konkrét számítás elvégzésre alkalmasak. Minden függvényt a nevével azonosítunk, és ez alapján találhatjuk meg a programban. Az egyszerű összesítő függvényektől a bonyolult, feltételrendszert vizsgáló, statisztikai, pénzügyi, matematikai, logikai függvényekig mindent megtalálunk.

A függvények felépítése hasonló, egyenlőségjellel kezdődik (=) és minden függvény neve után zárójelet kell tenni. Ebben a zárójelben szerepelnek az argumentumok, amik azokat a cellákat, tartományokat, feltételeket tartalmazzák, amik a függvény működéséhez szükségesek.

A leírásban használt fájlt letöltheted innen: Excel függvények használata kezdőknek

Online Excel tanfolyam

Excel függvények használata kezdőknek – Függvény kategóriák

Az Excel a függvényeket kategóriákba sorolja, aszerint, hogy milyen feladatra valók. Ezeken belül sok-sok függvény megtalálható, ezekből kell kiválasztanod a megfelelőt. Ehhez segítségként nézd meg, hogy milyen kategóriák vannak. Például a Képletek →  Függvénytár ikoncsoport.

Excel függvények kezdőknek

Excel függvények használata kezdőknek – Függvény beszúrása

Ahhoz, hogy használni tudd az általad választott függvényt, be kell szúrni. Még ez előtt azonban állj abba a cellába, amiben használni szeretnéd, vagyis amiben az eredményt szeretnéd látni.

Többféle módon eljuthatsz a szükségeshez függvény beszúrásához.

Egyik lehetőség, hogy Képletek fülre kattintasz, majd itt megtalálod a Függvénytár ikoncsoportot. Itt látható az összes kategória. A kategóriák tovább bonthatóak, ahogy rá kattintasz egyre, megjelennek az ide tartozó függvények. Az egeredet a függvény nevére húzva, pedig megjelenik a függvény leírása, felépítése.

Függvény beszúrása

Amint megtaláltad a megfelelő függvényt, egy kattintással a nevére már be is szúrhatod.

A függvények megtekintésének másik módja, hogy Függvény beszúrás ablakban nézel utána. Több módon el tudsz jutni ebbe az ablakba.

Képletek fül→ Függvények beszúrása.

Függvény beszúrása

Képletek fül→ AutoSzum→ További függvények.

További excel függvények

Ugyan ez az AutoSzum megtalálható a Kezdőlap fül jobb oldalán, csak kisebb méretben. Az AutoSzum ikon lenyitásával láthatod a leggyakrabban használt, alapfüggvényeket is.

További excel függvények

Illetve bármelyik fülön is vagy, a szerkesztőléc mellett balra az fx – Függvény beszúrására kattintva megjelenik a Függvény beszúrás ablak.

Függvény beszúrása

Itt megkeresheted a függvényt, a kategória kiválasztása után, lásd a lenti képen. De egyben is megtudod nézni az összes függvényt, majd a neve alapján kiválasztani a megfelelőt. Illetve van egy kereső is beépítve, amit használhatsz. Az ablak alján rövid leírás található, az éppen kijelölt függvényről. Amint megtaláltad a megfelelőt, az OK-ra kattintva, vagy a függvény nevére duplán kattintva beszúrhatod a függvény.

Függvényargumentumok

Végül, ha ismered a függvény nevét, akár elkezdheted begépelni a megfelelő cellába. Ahogy begépeled, megjelenik az összes ilyen kezdetű függvény. Ebben az esetben is kapsz egy rövid leírást a kijelölt függvényről. Jelen esetben a SZUM függvényről (SUM függvény).

Excel szum függvény

Vagy végig írod a nevét, vagy duplán kattintasz a megjelentek közül, az általad keresettre. Ilyenkor a függvény alatt megjelenik egy információ buborék, ami megmutatja a gépelt függvény helyes felépítését. Ha valamelyik elemre kattintasz, megjelenik a program súgója.

SZUM függvény

Excel függvények használata kezdőknek – Függvény ablak (függvényargumentumok)

A függvény beszúrása után megjelenik a függvény ablak, más néven Függvényargumentumok. Itt töltheted ki, a függvény a helyes működéséhez szükséges argumentumokat. Minden kitöltendő részhez kiírja, hogy milyen adatot, értéket lehet oda beírni, ezzel segítve a munkádat. Az alábbi képen a SZUM függvény (SUM függvény) ablakát látod. (Lejjebb a példában ezt a függvényt nézheted meg.)

Függvény argumentumok
Online Excel tanfolyam

Excel függvények használata kezdőknek – Konkrét függvény beszúrása

Az előzőekben bemutatott lehetőségek közül bármelyiket használhatod a függvény beszúrására.

Most egy hétköznapi példán keresztül nézheted meg egy függvény használatát. Tegyük fel, hogy van egy éléskamránk, amit újraszeretnénk tölteni. Viszont annyi terméket szeretnénk rendelni, amit az elmúlt hónapokban elhasználtunk. Az elhasznált termékek és mennyiségek egy táblázatban vannak összegyűjtve. Az a feladatunk, hogy összeadjuk termékenként az elhasznált mennyiséget. Ehhez a SZUM függvényt (SUM függvényt) kell használnod.

Excel függvény beszúrása

SZUM függvény (SUM függvény) függvényargumentum ablaka

Excel függvényargumentumok

A függvény által megoldott feladat: Egy cellatartományban lévő összes számot összeadja.

Argumentumai: Azok a cellák, melyek tartalmának összegét szeretnénk megkapni.

A Szám1 felirat melletti ablakba állva a táblázat kívánt cellái kijelölhetőek. Itt csak összefüggő tartomány jelölhető ki.

Ha nem összefüggő tartomány szeretnél kijelölni, a Szám2 melletti ablakba kell a másik összefüggő tartományt kijelölni, ekkor megjelenik a Szám3 és így tovább. Az ablakokba kézzel is beihatod a tartományokat. Ebben az esetben a tartomány bal felső cellahivatkozását kell bírni, utána egy kettőspontot, majd a tartomány jobb alsó sarkában lévő cellahivatkozást.

A legegyszerűbb mód a SZUM függvény (SUM függvény) beszúrására, ha a kiválasztott cellába (H3) elkezded begépelni az egyenlőségjelet és a függvény nevét. Majd a nevére duplán kattintva, vagy a kiválasztás után Enter illetve TAB billentyűvel is beszúrható. Ezután nagyon egyszerűen az egérrel kijelölheted az összeadandó cellákat, amik megjelennek a zárójelen belül. Entert ütve megjelenik a cellában az eredmény.

Függvények kezdőknek

A cellában állva az fx gombra kattintva bármikor behozhatod a Függvényargumentum ablakot, ahol akár módosíthatod a kijelölést, akár ott is megadhatod a kijelölendő cellákat. Ha nem vagy biztos még a függvény használatában, a fentebb bemutatott módok közül választva is beszúrhatod a függvényt. Ekkor a megjelenő ablakban kell beírnod a megfelelő adatokat, esetleg a Szám1-en állva, kikattintasz a táblázatba és egérrel is ki tudod jelölni a cellákat. Nem összefüggő cellák esetén, a CTRL billentyűlenyomásával tudod ezt megtenni.

Excel függvények kezdőknek

Függvényargumentumok ablakban látható a függvény végeredménye is, amely a cellában fog megjelenni. A Készre kattintva vagy Entert nyomva máris megjelenik az eredmény a cellában.

A függvényt tartalmazó cellában mindig a végeredményt fogod látni, míg a szerkesztőlécen a cella valódi tartalmát.

Ahhoz, hogy ne kelljen a függvényt minden sorba meghívni, lehetőség van a függvény másolására. Így a többi sorba is megkapod az eredményt rögtön. A cella jobb alsó sarkába viszed az egeret, ekkor az egér mutató megváltozik egy fekete + jelre. Ezt fogd meg a bal egérgombbal, majd húzd le ameddig másolni szeretnél, vagy kattints duplán és addig fogja másolni a függvényt, amíg van adat.

Függvények eredmény

A függvény módosítására az eredmény cellába való dupla kattintással, vagy a szerkesztőlécen való átírással van lehetőség. Illetve ha az fx-el megjelenő ablakban tudsz szerkeszteni rajta.

További bejegyzéseink Excel függvények alapjairól

További bejegyzéseinket is olvasd el a témában:

Excel függvények használata kezdőknek az excellence.hu oldalunkon

Excel függvények használata, hol kezdjem? az excelneked.hu oldalunkon

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között.