Excel MA függvény magyarázata példán keresztül

Mi a mai dátum? Erre a kérdésre ad választ neked a MA függvény (angolul TODAY függvény). Az aktuális dátum dátumértékét adja eredményül, az eredmény formátuma dátum típusú lesz.
Az Excel számtalan függvénye közül ez a függvény az időkezelésével foglalkozik.

Online Excel tanfolyam

Excel idő tárolása

Azonban mielőtt megismerkednél a függvénnyel, pár szót kell ejteni az Excel dátumkezeléséről.

Az Excel a dátumokat számként tárolja és kezeli. A bázis dátum 1990.01.01., vagyis ettől a naptól kezdve sorszámozza a dátumokat a mai napig, így alakítva őket számmá. A cellába gépelt dátumokat felismeri a program, és rögtön jobbra igazítja a cellán belül, valamint dátum adattípusra állítja.

Ennek a tárolásnak köszönhetően különböző műveleteket végezhetünk el a dátum értékeken, olyan ez mintha számokkal tennénk. Ezt az összes dátum függvénnyel megtehetjük.

Hasonlóan működnek az időfüggvények is.

Excel MA függvény felépítése

Argumentumai: Nincs.

A függvény aktuális dátumot adja meg dátumként formázva.

Excel MA függvény

A MA függvény esetében nincs kitöltendő argumentum. A függvény meghívás után megadja a mai dátumot. A függvény végeredménye a kijelölt cellában fog megjelenni. Ha nem dátumot látsz, hanem számot, akkor át kell állítani a cella típusát dátum típusra.

Excel MA függvény beírása

A mintafeladatot letöltheted innen: MA függvény feladatok

A függvény beírásának legegyszerűbb módja, hogy beírod a cellába így: =MA(), majd Entert nyomsz. Mivel nincs argumentuma, nem szükséges az argumentumlistát meghívni.

MA függvény működése

Először csak nézzük meg, hogyan is működik a MA függvény. Szeretném tudni a mai dátumot.

A függvénynek van egy olyan tulajdonsága, hogy mindig frissül. Tehát mindig az aktuális mai dátumot mutatja. Ha egy régebbi Excelt nyitok meg, amiben szerepel a függvény, akkor ez a megnyitáskor frissül és a mai dátum jelenik már meg.

MA függvény működése

A B2 cellába hívjuk meg a függvényt.

Ezután máris megjelenik az eredmény a cellában.

MA függvény meghívása

MA függvény példával

Most azt nézzük meg, hogyan lehet felhasználni a MA függvényt a gyakorlatba. Egy hétköznapi példán keresztül nézünk, milyen jellegű problémák esetében célszer alkalmazni.

Az alábbi képen egy könyvtári lista látható azok nevéről, akik még nem hozták vissza a kivett könyvet. A nevek mellett szerepel a kölcsönzés lejáratának dátuma. A feladatunk az, hogy megmondjuk, ki hány napos tartozásban van.

Nézzük, hogy ezek alapján, hogy írjuk meg a függvényt!

MA függvény példával

MA függvény megoldás

A késést úgy kapjuk meg, hogy a mai dátumból kivonjuk a kölcsönzés lejáratának dátumát.

Késés = MA()-Kölcsönzés lejárat

Megoldható úgy a feladat, hogy egy cellába meghívod a MA függvényt (angolul TODAY függvényt) és utána ezt a cellahivatkozást használod fel a feladat megoldásához. Először ezt mutatom meg, utána a másik módszert.

A E4 cellában hívjuk meg a MA függvényt.

MA függvény megoldás

Ezután a C5 cellába írjuk be a saját készítésű képletet, amivel kivonjuk a két dátumot.

saját készítésű képlet

Mint látható, a szerkesztőlécben is ez szerepel, így itt is lehet szerkeszteni.

Aki esetleg a függvény meghívása után Entert ütött, dupla kattintással tovább szerkesztheti a cella tartalmát, vagy a cellát kijelölve, a szerkesztőlécen is van erre lehetőség.

Excel MA függvény

A végeredmény, ha dátum formában jelenik meg, állítsuk át a cella típusát általánosra vagy számra a Kezdőlap Szám csoportjában. Ekkor megkapjuk a helyes eredményt, vagyis, hogy hány napos késésben van Helga.

Végeredmény

Lemásolva a képlelet a többi személyre is az alábbi eredményt kapjunk. (mivel a függvény dinamikus, így nem ezt az eredményt fogod látni. A fenti eredmények 03.30-i állapotot tükröznek)

Arra kell figyelni, hogyha a MA függvényt külön cellába írjuk, akkor a képlet elkészítésekor ezt a cellát le kell rögzíteni. Rögzíteni dollárjellel lehet, így a másoláskor a cella fixen marad. (=$E$4-B5) Ezt hívják abszolút hivatkozásnak. Ennek használatáról bővebben olvashatsz az alábbi posztunkban:

Hogyan használjam a dollárjeleket a képletekben?

Másolni úgy tudunk, hogy a kijelölt cella jobb alsó sarkára visszük az egér kurzort, ekkor megjelenik egy fekete kereszt. Ezen kattints duplán, hogy lemásolja az utolsó sorig.

Excel MA függvény eredmény

Ahol mínuszos érték jelenik meg, ott még nem járt le a határidő. Ez esetleg HA függvénnyel szebbé tehető, hogy ilyen esetekben nulla jelenjen meg:

HA (MA()-Kölcsönzés lejárata)>0 AKKOR (MA()-Kölcsönzés lejárata) KÜLÖNBEN 0.

A HA függvényről bővebben olvashatsz a HA függvény bejegyzésünkben

További MA függvény feladat, megoldással

A gyakorló feladat letölthető innen, ha fent még nem töltötted le: MA függvény feladatok

A táblázatban három dátummal kapcsolatos kérdésre kell választ adni a MA függvény segítségével.

További MA függvény feladat, megoldással

A megoldás a második munkalapon található.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között!