Bosszantóak a felesleges szóközök az Excel-ben, mert blokkolják a fontos funkciókat, amelyeket az adatok kezeléséhez, elemzéséhez használnánk. Egy függvénnyel azonban könnyedén eltávolíthatod ezeket. Excel szóközök eltávolítása a témája ennek a bejegyzésnek.

Online Excel tanfolyam

Excel szóközök eltávolítása

A KIMETSZ függvény (angolul TRIM függvény) alkalmas arra, hogy a felesleges szóközöket eltávolítsa. Mik ezek a felesleges szóközök?

  • Felesleges szóközök lehetnek a szöveg elején, ez elég látványos, ha balra vannak rendezve az adatok, nem ugyanott kezdődnek a cellákban.
  • Lehetnek a szöveg végén, ez kevésbé feltűnő a balra rendezett adatok esetében, ritkán vesszük észre. Csak akkor látszik, ha belekattintasz a cellába és látod, hogy nem a szöveg végén villog a kurzor.
  • És lehetnek a szövegben bárhol, ezeket könnyebb észrevenni.

FONTOS, hogy csak a felesleges szóközöket távolítja el, ez azt jelenti, hogy minden szóközt az elejéről, minden szóközt a végéről, és bárhol a szövegeben ha volt valamennyi szóköz, ott egyet meg fog hagyni, a többit eltávolítja. Pl: Kiss Petra esetében, ahol van 5 szóköz a névben, ott egyet fog meghagyni, a többit eltávolítja.

KIMETSZ függvény

Szóközök eltávolítása cserével

A szóközöket a Csere funkcióval is eltávolíthatod (Ctrl + H gyorsbillentyű), de ez minden szóközt eltávolít, nem csak a feleslegeseket. Ha a fenti példát vesszük a nevekkel, akkor minden név úgy nézne ki, hogy vezetéknév és keresztnév egybe lenne írva. Mi pedig nem ezt szeretnénk, ezért keressünk egy másik megoldást.

KIMETSZ függvény

A KIMETSZ függvénynek egy argumentuma van, meg kell adni azt a cellát, amelyikből a felesleges szóközöket eltávolítjuk.

Írjuk be az első érték melletti cellába: =Kimetsz(, majd hivatkozzuk be a tőle balra található cellát. Enterrel rögzítsd és másold le.

Szóközök eltávolítása

Ezekben a cellákban már nem lesz felesleges szóköz.

KIMETSZ függvény

Fontos, hogy ennek a cellának a tartalma a függvény, tehát ha ebben szeretnél keresni, akkor érdemes értékként visszamásolni a cellaértékeket, vagy a keresőt beállítanod úgy, hogy ne a képletben, hanem értékben keressen.

Az irányított beillesztésről olvashatsz bővebben a Transzponálás és értékek beillesztése Excelben bejegyzésünkben az excelneked.hu-n.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!