Az FKERES függvény (angolul VLOOKUP függvény) az egyik legismertebb és gyakran használt függvény az Excelben. Kétféle használati módja is van, nézzük meg ezeket!

A feladatban használt fájlt töltsd le innen: FKERES függvény feladat

Online Excel tanfolyam

FKERES pontos egyezés esetén

Az FKERES függvény egy adott táblázat első oszlopában megkeres egy értéket, majd annak a sornak egy másik oszlopából visszaadja az eredményt.
Az alábbi példában adottak az azonosítók és a lakhelyeket szeretném hozzá megtalálni. Ehhez az azonosítókat meg kell keresni a táblázat Azonosító oszlopában.

Fkeres függvény

Az FKERES függvény argumentumai:

=FKERES(keresési_érték; táblázat; oszlopszám; [tartományban_keres])

Az adott példában a konkrét argumentumok:

FKERES függvény angolul
  • A keresési érték tehát az F4-es cella lesz

  • A táblázatnál ki kell jelölni az A3:D12 tartományt

  • Majd meg kell adnom, hogy ennek a táblázatnak hanyadik oszlopából szeretném venni az eredményt, ez 4

  • Majd meg kell adnom, hogy ennek a táblázatnak hanyadik oszlopából szeretném venni az eredményt, ez 4

  • Végül az utolsó argumentum is fontos, ide két dolgot írhatok be, 0 vagy 1. A 0-t akkor használjuk, ha pontos egyezést keresünk, vagyis pontosan ezt az EXL-14 kódot keresse meg az első oszlopban, ne mást.

Behivatkozom a függvényt: egy egyenlőségjel után beírom a nevét, majd nyitok egy zárójelet és kitöltöm az argumentumokat:

Excel fkeres

Mivel a függvényt másolni fogom, ezért a táblázatot rögzítenem kell a dollárjelekkel, ehhez használd az F4 billentyűt!

Fontos, hogy a táblázat kijelölését mindig azzal az oszloppal kell kezdeni, amelyikben a függvény meg fogja találni a keresett értéket, jelen esetben ez az Azonosító oszlop. A táblázat kijelölésénél az is fontos, hogy a kijelölésben legyen benne az az oszlop, amelyikből az eredményt várjuk, ez a Lakhely oszlop, ezért jelöltem ki eddig. A kalkulációhoz Enterrel zárjuk be, majd másoljuk le a függvényt az alatta lévő cellákba is.

FKERES közelítőleges egyezés esetén

Ugyanezt a függvényt használhatjuk úgy is, hogy nem pontos egyezést keresünk, ilyen példa, amikor intervallumokban szeretnénk keresni.

A lenti példában arról van szó, hogy a pontszámok alapján ajándékok járnak: 19 pontig könyvutalvány, 20 és 39 pont között kerékpár, és 40 ponttól utazás. Ezt sokan a HA függvénnyel próbálnák megoldani, működik is, de felesleges nekiállni rengeteg HA függvényt egybeágyazni, ha van erre egy függvény, ami ugyanúgy megoldja.

FKERES excelben

Ebben az esetben ugyanazokat az argumentumokat adjuk meg, ugyanaz a logika, de az utolsó argumentum más, ott a 0 helyett, 1-et fogunk megadni, ezzel tudatjuk a függvénnyel, hogy ne keressen pontos egyezést.

VLOOKUP excel

Tehát a keresési értékünk a 48-as pontszám lesz, ezt keressük meg a kis segédtábla első oszlopában. Pontosan a 48-at nem fogom megtalálni, de meg tudom mondani, hogy a 48 ponttal milyen ajándék jár, ez pedig az utazás.

FKERES függvény használata

Itt is fontos, hogy dollárjelekkel rögzíteni kell a táblát.

A tábláról még azt kell tudni, hogy úgy kell létrehozni, hogy az első oszlopában szerepeljenek az intervallumok alsó határai növekvő sorrendben. Ezek ebben a példában a 0, 20 és 40, ezek növekvő sorrendben. Ha ezek nem teljesülnek, akkor nem fog működni a függvény.

FKERES feladatok, keresőfüggvények

Ha további példákkal szeretnél megismerkedni, javaslom neked az alábbi bejegyzéseinket a témában:

Pontos egyezés esetén: FKERES függvény – Hogyan használjam?

Közelítőleges egyezés esetén: Mire jó az FKERES függvény?

Keresőfüggvények ismertetése – Excel feladatok

INDEX és HOL.VAN függvények az FKERES helyett

Ha pedig Microsfot 365 előfizetésed van, javaslom, hogy a fentiek helyett az XKERES függvényt alkalmazd:

XKERES függvény (XLOOKUP függvény)