HA függvény ismertetése példákkal

Ha valamilyen feltétel kiértékelése után a végeredmény függvényében szeretnél eredményt megadni, az Excel HA függvényt (angolul IF függvény) kerested. A függvény ellenőrzi a feltétel megfelelését, és ha a megadott feltétel IGAZ, az egyik értéket adja vissza, ha HAMIS, akkor a másikat.

Jellemzően a „Ha holnap jó idő lesz, strandra megyünk, különben otthon maradunk.” típusú feladatok ezek.

Excel ha függvény

HA függvény felépítése

Három argumentumból épül fel a függvény:

  • Logikai vizsgálatnál kell megadni a kiértékelendő kifejezést, vagyis, amiről el szeretnénk dönteni, igaz vagy hamis. A feltétel megadható szövegesen, vagy matematikai szabályokkal.

A használható relációs jelek:

< ( kisebb) > (nagyobb)

>= (nagyobb egyenlő)

<= (kisebb egyenlő)

= (egyenlő)

< > (nem egyenlő)

Online Excel tanfolyam
  • Az igaz érték mellet kell megjeleníteni, hogy mit szeretnénk kiírni, ha a kifejezést igazra értékeli a függvény. Üresen hagyva az IGAZ szöveg jelenik meg.
  • A hamis érték mellet kell megjeleníteni, hogy mit szeretnénk kiírni, ha a kifejezést hamisra értékeli a függvény. Üresen hagyva a HAMIS szöveg jelenik meg.
Logikai vizsgálat

Excel HA függvény beírása

A függvényt legegyszerűbben az fx-re (szerkesztő léc mellett) kattintva hívhatod meg.

Excel ha függvény

Vagy írd be a függvényt a cellába így: =ha(, majd ekkor nyomj rá az fx gombra, így rögtön az argumentumokhoz jutsz. Vagy használd a Ctrl + A billentyűkombinációt, ha már beírtad a függvényt és kinyitottad a zárójelet.

A profibbak rögtön a cellán belül is megtehetik. Ekkor az alábbi felépítéssel kell megírni.

HA(logikai_vizsgálat;[érték_ha_igaz];[érték_ha_hamis])

HA függvény példákkal – számok vizsgálatára

Az alábbi példában vizsgázók szerepelnek névvel és azonosítóval, valamint a vizsgán elért pontszámmal. A vizsga 100 pontos volt, csak az felelt meg rajta, aki legalább 60 pontot elért. Aki ennél kevesebbet szerzett, az nem felelt meg.

Az a feladat, hogy kiírd az egyes vizsgázok mellé, hogy sikeres vizsgát tettek, vagy sem.

Ha függvény példák

A minta feladatot letöltheted innen: Excel HA függvény feladat

HA függvény megoldás

A D3 cellában állva meghívod a HA függvényt (angolul IF függvény). Mivel három argumentuma van, így, ha még kezdő vagy, mindenképp Függvényargumentum ablakban töltsd ki. A profibbak már rögtön írhatják a cellába is.

Jelen esetben azt kell vizsgálnod, hogy az adott ember (most éppen Agg Helga) legalább 60 pontot ért-e el. Mindig az adott személyhez tartozó cella tartalmát hasonlítod a megadott számhoz. Vagyis relációs jelet alkalmazva a C3 >=60.

Igaz érték esetén azt írod a cellába, hogy „megfelelt”, a feltétel nem teljesülése esetében pedig, hogy „nem felelt meg”. Szöveges eredmény kiírása esetén figyelned kell rá, hogy idézőjelbe tedd a szöveget. Ha Függvényargumentum ablakban töltöd ki a függvényt, akkor a program magától kiteszi az idézőjelet. Viszont, ha rögtön a cellába írod, ez a segítség nincs meg. Ilyenkor #Név? hiba fog kerülni a cellában.

Excel ha függvény
Excel ha függvény

A függvény másolható, így nem kell minden sorban megírni a képletet. A cella jobb alsó sarkában lévő kis négyzeten kattints duplán a bal egérgombbal.

Végeredmény

Végeredmény

HA függvény példákkal – szöveg vizsgálatára

Az alábbi példában egy ismeretlen személy havonta érkező számláit látod. A számlák mellett szerepel, hogy befizette vagy sem.

A feladat az, hogy tegyél jelzést oda, ahol még nincs befizetve a számla. A jelzés egy ! jel lesz. Amit már befizetett, ott maradjon üresen, vagyis ne jelenjen meg semmi.

HA függvény példákkal

HA függvény megoldás

A C3 cellában állva meghívod a HA függvényt (angolul IF függvény). A logikai vizsgálatnál most szöveget fogsz hasonlítani. Szóval meg kell vizsgálni, hogy a B3 cellában a nem szó szerepel-e. Itt is relációs jelet kell használnod B3=”nem”. Mivel szöveggel hasonlítasz, megint idézőjelbe kell tenned.

Abban az esetben, ha igaz az állítás, írj ! jelet, ezt is idézőjelek közé.

Hamis esetén a semmit kell megjelenítened. Szóval jó az, ha üresen hagyod? Nem, mert akkor HAMIS felirat tűnik fel a cellában. A semmit két egymás melletti idézőjellel érheted el.

HA függvény megoldás
HAMIS

A függvényt most is lemásolhatod.

Végeredmény

Végeredmény

Több HA függvényt is egymásba lehet ágyazni, ezzel megnövelve a lehetőségek számát. Javaslom viszont, hogy kettőnél többet ne ágyazz egybe, mert elveszhetsz a feltételek között és nem is túl praktikus megoldás. Helyette használd az FKERES függvényt közelítőleges egyezés lehetőségét. Erről olvashatsz az FKERES magyarázat és példák bejegyzésünkben.

További HA függvény feladat, megoldással

Autót szeretnék venni, a félretett pénzem 3.500.000 Ft, ezt a J2 cellában tároltam el. Ezt a fix cellát kell a feltételhez használnod. A felsorolt autók közül kell kiválasztanod, melyek azok, amik beleférnek a költségvetésembe. Amit meg tudok vásárolni ott a 🙂 jelenjen meg, amit nem tudok, ott pedig ☹.

A fix cella használatához dollár jelet kell alkalmazni, hogy másolható képletet kapj. Mert a dollár jel rögzíti le a cellát. Erről bővebben olvashatsz az Excel dollár jel képletekben, függvényekben posztunkban.

Amennyiben tovább olvasnál az Excel Ha függvénnyel kapcsolatban, akkor nézd meg az Excel HA függvény – leírással, példákkal, a HA függvény: Lényegretörő ismertető  és a HA (IF) függvény – függvények egymásba ágyazása című bejegyzésünket is.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között!