Excel Diagram feladatok

Dobd fel a táblázataidat diagrammal! Az adatok szemléltetéséhez, látványos bemutatásához a legjobb eszköz, egy Excel diagram készítése. Az Excelben a diagram készítés nem bonyolult dolog, nagyon sok segítséget ad a program. Már csak az a kérdés, hogy melyik diagram-típus a legmegfelelőbb az adataid szemléltetéséhez.

Ajánlott diagramok

Az Excelben az adatok kijelölése után választhatjuk az Ajánlott diagramok lehetőséget. Ez a Beszúrás menüben található.
Viszont csak akkor működik, ha az adatok ki vannak jelölve, vagy adatot tartalmazó cellában állsz.

Ajánlott diagramok

Itt kapsz segítséget, hogy melyik típusú diagram alkalmas az adataid megjelenítésére. Az Excel diagramokat javasol. A javasolt diagramot az határozza meg, hogy miként rendezted el adatait a munkalapon. Természetesen a választás a Tiéd. Az ablakban emellett a Minden diagram fülön az összes típust megtalálod.

Az Excelben számtalan lehetőség van a diagramok kinézetének beállítására, sok módon fel tudod dobni, viszont nem feltétlenül érdemes. Fontosabb, hogy egyszerű, átlátható legyen és adatokat könnyen leolvashassuk róla. Lényeg, a könnyű értelmezhetőség.

A feladatot innen letöltheted: Excel Diagram feladat

Online Excel tanfolyam

Diagram feladat- Termékrendelés

Az alábbi táblázatban terméket láthatók, mellettük pedig az első negyedéves (januártól márciusig) rendelés darabszámai. Ezeket az adatokat ábrázoljuk diagram segítségével, hogy a lényeges információk leolvashatók legyenek. Tehát a termékek nevei, a hozzátartozó pontos értékek és a hónapok nevei is jelenjenek meg. A diagram típusa csoportosított oszlop diagram legyen, egy új munkalapon (munkalap neve: Diagram). A diagram címe: Első negyedév.

Diagram feladat- Termékrendelés

Diagram feladat megoldás- Termékrendelés

A diagram létrehozása előtt először bele kell kattintani valamelyik adatot tartalmazó cellába. Ha valamiért nem ismeri fel az Excel az adattartományt, akkor ki kell jelölni az összes adatot tartalmazó területet ( A2:D8 cellákat).

Célszerű mindig az oszlopfeliratokat is kijelölni, mert akkor a program jobban tudja értelmezni az adatsort, felismeri a tengelyeket, a jelmagyarázatot.

Ezután a Beszúrás menüpontban a Diagramoknál válaszd ki az oszlopdiagramot, majd a lenyíló menüből a kétdimenziós csoportosított oszlop diagramot.

Diagram feladat

Esetleg az Ajánlott diagramok opciót is választhatod, ekkor a felugró ablakból kell kiválasztanod a megfelelő típust.

A diagram kijelölése után a menüsoron két új menü jelenik meg, a Tervezés és a Formátum menü. Ez 2013-astól Excel verziótól van így, de előfordulhat, hogy más verzióban már más menünevet láthatsz.

A Tervezés menüben találod a Diagram-összetevők hozzáadását, egyéb diagram stílusokat és kész elrendezés mintákat. Itt lehet módosítani az adatokat, megcserélni a diagram sorát és oszlopát, valamint változtathatsz a diagram típusán és áthelyezheted a diagramot is.

A Formátum menüben a diagram területét tudod formázni. Alakzatok stílusát, színek beállítását, WordArt-stílusokat találod itt, illetve egyéb elrendezéseket.

Ezt követően a munkalapon megjelent diagramot lehet formázni vagy a kijelölt diagram jobb felső sarkában található + jelre kattintva vagy a Tervezés fül Diagram-összetevők hozzáadása ikonnal.

Diagram feladat

Ez + jeles lehetőség a 2013-as verziótól van így. 2010-esben felül a diagramhoz tartozó plusz menükben érdemes válogatni.

Diagram feladat blogbejegyzés

Ha az Excel megfelelően ismerte fel az adatokat, magától sok minden információt ráilleszt a diagramra. Így neked kevesebb plusz beállítást kell elvégezned.

A pontos értékek elhelyezése a feladatod, ezt az Adatfeliratok kiválasztásával tudod megtenni. Akár a Diagram-összetevők hozzáadásánál, akár a diagram jobb sarkában lévő + jel esetén, ezt kell választanod. Több helyre is teheted az adatfeliratod, olyat válassz, ahol jól látszódik.

A diagram címet, ha látható, dupla kattintással tudod szerkeszteni. Ha nem látható, válaszd ki az összetevők közül és máris megjelenik.

Új munkalapra való áthelyezést a Tervezés fül, Diagram áthelyezése ikonnal tudod megtenni.

Diagram áthelyezése

Ezután ki kell választani, hogy új munkalapra és megadni az új munkalap nevét (Diagram).

új munkalap

A végeredmény pedig egy új munkalapon jelenik meg.

Végeredmény

Diagram feladat – Termelés

A képen egy cég eladásai láthatók 2019 és 2020-as évben hónapokra lebontva. Mellette pedig a tervezett eladások száma. Ezt kell diagramon ábrázolni, úgy, hogy jól látható legyen a változás az adatsorok értékei között. Ezért vonal diagramot célszerű használni, ezek a típusú diagramok jól mutatják adatok időbeli alakulását. Erre tegyél jelölőket, hogy még jobban kiemeld a konkrét értékeket.

Diagram feladat – Termelés

A diagram cím „Termelés” fent középen, kék betűszínnel és félkövér stílussal, a jelmagyarázat a diagram alatt legyen. A függőleges tengelyfelirat „darabszám” legyen, a tengely határai 400 és 1100 legyen, a fő lépték pedig 50. Mivel három adatsor van, színezd át a vonalakat, piros színnel legyen a terv, sárga a 2020-as év, zöld a 2019-es.

Diagram feladat megoldás– Termelés

Állj egy adatot tartalmazó cellába. Beszúrás menüpont és a Vonal jelölőkkel típusú diagrammot válaszd.

Diagram feladat megoldás– Termelés

A diagram címét módosítsad a feladatnak megfelelően és formázd is meg.

A jelmagyarázat bekapcsolása a diagram jobb sarkában lévő + jellel lehetséges. Itt add meg, hogy lent legyen jelmagyarázat.

diagram címének módosítása

Ugyanezt a Diagram-összetevők beállításánál is meg tudod tenni.

Ugyanígy kapcsold be a függőleges tengelyfeliratot: + jel🡪Tengelycímek🡪Elsődleges függőleges

Amint megjelent a tengelycím, dupla kattintással darabszám-ra módosíthatod.

A tengelybeosztás módosításához duplán kell kattintanod a függőleges tengelyre, majd a jobb oldalon megjelenő ablakban (Tengely formázása) kell szerkeszteni. A tengely beállításainál a határok maximumát 1000-ra és a minimumát 400-ra írd át, az egységnél pedig a fő léptéket 50-re.

Diagram-összetevők beállítása

Oldalsó menü esetén, felül ikonokat látsz, melyekre kattintva előjönnek a hozzájuk tartozó menü listák. Rákattintva a lenyílnak és összecsukódnak.

Ezek alatt további lehetőségeket találsz.

A vonalak színezését, a vonalakra való kattintással tudod megtenni. Megjelenik jobb oldalt egy ablak (Adatsor formázása), ahol a szerkesztési lehetőségek vannak. A festékes vödröt választva a vonal, illetve a jelölök is színezhetők. A vonalat és a jelölők esetében a kitöltést és a szegélyt is állítsd pirosra.

De az egér jobb gombjával kattintva a vonalra, szintén változtathatod a kitöltést és körvonalat.

Diagram feladat

Diagram feladat – Felmérés

Egy cég felmérést végzett, hogy a négy tervezett terméke közül, melyik lenne a legnépszerűbb. 2500 embert kérdeztek meg, és szeretnék látni, hogy hogyan alakultak a termékekre adott szavazatok. Melyik terméket kezdjék el forgalmazni?

Diagram feladat – Felmérés

A leadott szavazatok százalékos eloszlását szeretnénk megnézni. Erre szintén sávdiagramot érdemes készíteni. Kördiagram is megfelelő, de azt csak akkor érdemes, ha kifejezetten kérik. A sávdiagramon az adatok sokkal jobban látszanak, sorrendbe is lehet rendezni őket. Előnye az oszlop diagramhoz képest, hogy a hosszabb feliratok jobban elférnek a függőleges tengelyen.

Ábrázold helyben létrehozott sávdiagramon a termékekre leadott szavazatot. A diagram címe Szavazatok eloszlása legyen, az vízszintes tengely felirata pedig darabszám. A pontos értékek jelenjenek meg a sávok végén belül.

Diagram feladat megoldás– Felmérés

Állj be az egyik cellába, majd beszúrás menüpont és a kétdimenziós sávdiagramot (csoportosított sávdiagram) válaszd.

Diagram feladat megoldás– Felmérés

A diagram címét módosítsd dupla kattintással, majd az X tengely feliratot jelenítsd meg és nevez el. Ezt a diagram kijelölése után, a jobb felső sarokban lévő pluszjellel vagy a Tervezés menü Diagram-összetevők hozzáadásánál tudod megtenni. Tengelycímek🡪 Elsődleges vízszintes.

Excel Diagram feladat

A pontos értékeket az előzőhöz hasonlóan tudod láthatóvá tenni, csak most az adatfeliratok🡪 Belül a végén lehetőséget válaszd.

Szavazat eloszlása

Abban az esetben, ha az értékek nem olvashatóak jól, módosíthatód a számok formátumát, színét, vagy az elhelyezését is. Kattints rá ezekre és máris odébb tudod vonszolni, vagy a betűtípusnál formázni.

Például sárga színű és félkövér betűtípusúak lettek az értékek.

Excel Diagram feladat

Jól látható, hogy az A termék nyerte a szavazást, bár nem sokkal.

További DIAGRAM FELADATOK, megoldással

A Termékrendeléses adatokat ábrázold helyben létrehozott csoportosított sávdiagramon.

  • Diagramcím: Termelés 2
  • A vízszintes tengely maximális tatára 4500, a fő lépték egysége 500
  •  A sávok végén jelenítsd meg a pontos értékeket olvashatóan
  •  A januári adatokhoz tartozó sávok piros színűek legyenek

A megoldások a második munkalapon találhatók.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is! Bátran böngéssz a többi témánk között!

Excel Diagram feladat