Az Excel legördülő listák elég látványosak, megkönnyítik az adatbevitelt, kevesebb a hibalehetőség és létrehozni sem olyan bonyolult, mint amilyennek gondolnád. Nézzük ennek lépéseit!

Online Excel tanfolyam

Excel legördülő lista létrehozása

Adott az alábbi táblázat, amelyben a neveknél szeretnék egy listából választani, a nevek egy külön munkalapon vannak. A Dátumnál ugyan nem listát készítünk, de itt is egy korlátozást fogunk létrehozni a bevihető adatokra, csak 2020 márciusi adatokat fogadunk el. A Részt vett oszlopban pedig szintén lista lesz, igen és nem lehetőségekkel. Ezt viszont másképp fogjuk megadni, mint a neveket tartalmazó listát.

A gyakorlófájlt töltsd le innen: Excel legördülő lista feladat

Excel legördülő

Első lépés, hogy jelöld ki a cellákat, amelyekbe a legördülőt szeretnéd rögzíteni, ez a nevek oszlopban A5-től A13-ig. Majd navigálj az Adatok (Data) menüre, itt válaszd az Érvényesítést parancsot (Data validation). Pici, elrejtett ikonja van:

Excel érvényesítés

A megjelenő ablakban választ az első legördíthető listából a Lista elemet

Excel legördülő lista

Az alatta megjelenő Forrás mezőbe pedig hivatkozd be a neveket a Nevek munkalapról: Kattints bele a Forrás mezőbe, majd kattints át a Nevek munkalapra, itt bal egérgombbal jelöld ki a neveket. Ha kész, Okézd le!

Legördülő lista excel

Már láthatod is a cellában a jobb sarkában a nyilat, kattints rá és válassz nevet.

Excel lista

Fontos, hogy csak a listából tudsz választani, ha megpróbálsz beírni egy másik nevet, nem fogja engedni.

Excel lista cellában

Adatérvényesítés – Csak bizonyos dátumok

A következő oszlopba csak 2020 márciusi dátumokat szeretnék engedélyezni. Jelöld ki újra a cellákat, amelyekre a korlátozást bevisszük, majd újra Érvényesítés parancs az Adatok menüben.

legördülő lista excel

Láthatod a Megengedve résznél, hogy több lehetőségből is választhatunk, lehet korlátozást létrehozni egész számokra, tört számokra, dátumokra, időre, lehet engedélyezni hosszabb szöveges adatokat és egyénit is létre lehet hozni, itt általában függvényekkel, képletekkel dolgozunk.

Válasszuk most a Dátumot! Írd be a kezdő és befejező dátumot dátumformátumban.

Érvényesítés dátum excel

Fontos, hogyha neked más az alap dátumformátumod, akkor ne így írd be, hanem abban a formában, ahogy a Te beállításod szerint van. Pl: nap/hónap/ év esetén 01/03/2020 stb.

Egyedi hibaüzenet adatérvényesítésnél

Megadhatunk egyedi hibaüzenetet még ugyanebben az ablakban, kattints át a Hibajelzés fülre.

Excel legördülő lista hiba

Itt a Hibaüzenet részhez írd be a saját üzenetedet a felhasználónak, pl: Csak 2020 márciusi dátumot fogadunk el. Majd kattints az OK-ra.

Ha megpróbálsz bevinni egy korábbi vagy későbbi dátumot, a saját hibaüzenetedet fogod látni az ablakban.

Excel lenyíló lista

Az Újra gombra kattintva újat írhatsz be, a Mégse gombbal kilép a cellából.

Excel legördülő lista – Igen/Nem

Készítsük el a harmadik korlátozást, a Részt vett oszlopban igen és nem elemekből álló legördülő listát szeretnénk. Jelöld ki a cellákat, majd Adatok menü -> Érvényesítést.

Mivel az előző részben a Hibajelzés fülnél zártuk be, kattints át a Beállítások fülre. Itt válaszd a Listát és a Forrásnál írd be, hogy Igen;Nem. A listaelemeket pontosvesszővel tudod elválasztani.

(Ha valamiért más a rendszerbeli beállításod és nálad a vessző az elválasztó például a függvények argumentumainál, akkor vesszővel válaszd el őket. Ha nem tudod, hogy melyik, akkor írd be az egyiket, okézd le, majd nézd meg a cellában a legördülő listát, hogy egymás alatt hozza-e az elemeket, vagy egymás mellett. Ha egymás alatt, akkor oké, ha egymás mellett, akkor cseréld ki az elválasztót)

excel legördülő lista

Okézd le és válasz a C oszlopban a listából.

Excel legördülő menü

Legördülő lista törlése

Ha mégsem szeretnél korlátozásokat használni tovább a cellákban, le tudod venni bármelyik szabályt. Jelöld ki azokat a cellákat, amelyekben szeretnéd ezt megszüntetni, navigálj az Adatok menü Érvényesítés parancsára, majd a Megengedve résznél állítsd vissza arra, hogy Bármilyen érték.

Excel választható lista

További Excel legördülő lista példák

További példákkal találkozhatsz Excel legördülő lista témakörben az excelneked.hu oldalunkon:

és

bejegyzéseinkben.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!