Excel HA függvény feladatok

Az Excel HA függvény (angolul IF függvény) nagyon sok módon használható. Ebben a posztban feladatokon keresztül nézheted meg és próbálhatod ki ezt. Az egyszerűbb feladatoktól haladunk az egyre nehezebbek felé. Lehet, bonyolultnak tűnik, de nem az. Nem fogsz benne elveszni, csak nagyon figyelj!

Azonban, ha mégis túl gyors lesz neked, kezdd az elején és olvass erről bővebben a HA függvény magyarázat és példák bejegyzésünkben.

Online Excel tanfolyam

HA függvény feladat 1 – Vizsga feladat

Az alábbi példában vizsgázók szerepelnek, névvel és azonosítóval, valamint vizsga eredménnyel. A vizsga eredmény lehet sikeres, sikertelen és itt látható, ha valaki nem jelent meg.

A feladat az, hogy töltsd ki a Megjegyzés rovatot. Ha valaki nem tett sikeres vizsgát, annak pótvizsgáznia kell. Ez jelenjen meg a D oszlopban, különben maradjon üresen.

A leírásban látható feladatot töltsd le innen: Excel HA függvény feladatok

Excel HA függvény

Excel HA függvény feladatok 1 – Megoldás menete

A D3 cellában állva meghívod a HA függvényt. Mivel három argumentuma van, így, ha még kezdő vagy, mindenképp Függvényargumentum ablakban töltsd ki. A profibbak már rögtön írhatják a cellába is.

Jelen esetben azt kell vizsgálnod, hogy az adott ember (most éppen Agg Helga) sikeres vizsgát tett-e. Mindig az adott személyhez tartozó cella tartalmát hasonlítod a megadott számhoz vagy szöveghez.

Most célszerű fordítva gondolkozni. Aki nem tett sikeres vizsgát, abból kétféle lehet, aki nem jelent meg, vagy akinek sikertelen lett. Ezért érdemes és egyszerűbb úgy nézni, ha az illető nem tett sikeres vizsgát. Relációs jelet alkalmazva a C3 <> „sikeres”. A <> jelenti a nemegyenlőt.

A feltétel teljesülésekor cellába a „pótvizsga” felirat jelenjen meg, nem teljesülés esetébe pedig az, hogy ””. Szöveges eredmény kiírása esetén figyelned kell rá, hogy idézőjelbe tedd a szöveget.

Ha Függvényargumentum ablakban töltöd ki a függvényt, akkor a program magától kiteszi az idézőjelet. Viszont, ha rögtön a cellába írod, ez a segítség nincs meg. Ilyenkor #Név? hiba fog kerülni a cellában.

HA függvény feladatok
Excel HA függvény feladatok

A függvényt lemásolhatod, az eredmény ez lesz:

Ha függvény eredmény

HA függvény feladat 2 – Tanfolyamért bónusz jár

Ebben a példában azt nézzük meg, hogy kinek hány céges tanfolyama van. Ezek mennyisége alapján kapnak bónuszt az emberek.

Minden tanfolyam után 10.000Ft bónusz jár (tanfolyam száma*10000), akinek nulla, annak 0 Ft.

Az igaz és hamis értékeknél alkalmazhatsz matematikai műveleteket (* / + -).

Tanfolyamért bónusz

Excel HA függvény feladat 2 – Megoldás menete

A C3 cellába dolgozunk most. Többféleképpen is meg lehet fogalmazni az állítást.

Pl ha van az adott embernek tanfolyama, azaz B3>0 akkor B3*10000, különben 0.

Vagy ha a tanfolyam száma nem nulla, vagyis B3<>0, akkor B3*10000, különben 0.

De lehet fordítva is, ha a tanfolyam száma nulla, vagyis B3=0 akkor 0 különben, B3*10000. Az előző esethez képest felcserélődtek az igaz és hamis értékek, a reláció módosítása miatt.

Esetleg, ha B3<0, igaz esetén 0, hamis értékelésre pedig B3*10000. Vagyis az első példa fordítottja ez.

Nem szeretnélek összezavarni, csupán lehetőségeket kínálok. Mindig a neked logikus megfogalmazást használd, csak figyelj az igaz és hamis ágakra. Bár, ha felcseréled, hamar észreveszed az eredményből.

(Mivel pénzről van szó, a Bónusz összege oszlopra állítsunk be Pénznem formátumot, hogy szép legyen. Kezdőlapon Számformátumok, azon belül Pénznem)

Excel ha függvény feladatok
Megoldás menete

A képletet lemásolva a következő eredményt kell kapnod.

Feladat 2. eredmény

HA függvény feladat 3 – Teljesítményértékelés

Ez a feladat már egy kicsit összetettebb lesz és több része lesz. Jól figyelj!

A táblázatban egy üzletkötő szerződéseinek (magán és üzleti) a számát látod hónapokra lebontva.

Első feladatod az lesz, hogy meghatározd (E oszlopban), hogy az előző hónaphoz képest pozitív vagy negatív változás történt a számokban. Ha az előző hónaphoz képest növekedés történt vagy nincs változás, akkor „+” jelet írj, különben „-” jelet. Az Összesen oszlopot kell vizsgálnod.

Mivel az előző hónaphoz kell hasonlítani, a január sorát ki kell hagynod.

Teljesítményértékelés

Utána a bónuszt kell meghatározni, ehhez látsz egy kis táblázatot (H2:I5) ami segíteni fog ebben. Ha 35-nél több szerződést kötött, akkor 10% jár, ha 25-34 közötti a szám, akkor 5%, különben 0%.

HA függvény feladat 3 – Megoldás menete az E oszlop kitöltéséhez

Februártól indulj a feltételekkel, vagyis E4 cellában kezd. Azt kell vizsgálnod, hogy januári érték nagyobb, mint a február vagy egyenlő vele. Igaz érték esetén „+”, különben „-” jelet használj. Figyelj az idézőjelekre!

A teljes függvény így fest:

Excel HA függvény feladatok
Megoldás menete

Másold le, és kész is az első rész.

A Bónusz % (F oszlop) meghatározása már kicsit összetettebb. Mivel 3 különböző értéket vehet fel a kiértékelést követően, itt két HA függvényre lesz szükség.

Excel ha függvény feladatok

Egy kis ábrás szemléltetés a könnyebb megértéshez, a középső értéktől indulva.

Excel ha függvény ábra

Persze, megközelítheted más irányból is a feladatot. Pl a legnagyobb értéktől visszafelé.

Excel ha függvény feladatok ábra

Excel HA függvény feladatok 3 – Megoldás menete F oszlop kitöltéséhez

Nézzük, ilyen esetben hogyan kell eljárni! A megoldást az első ábra alapján készítjük el, vagyis a középső értéktől indulunk. (Megpróbálhatod más módon is, hajrá!)

HA az összesen db kisebb, mint 25 (D3<H4)

AKKOR írd ki, hogy 0% (I3)

KÜLÖNBEN HA az összesen db kisebb, mint 35 (D3<H5)

AKKOR írd ki, hogy 5% (I4)

KÜLÖNBEN írd ki, hogy 10% (I5)

Mivel másolni szeretnénk a függvényt lefelé, azokat a cellákat, amik nem szabad, hogy változzanak, le kell rögzíteni. Vagyis minden olyan cellát, ami a kistáblázatban szerepel, hiszen mindig ezek függvényében kell a választ kiírni a függvénynek.

A rögzítéshez használj dollár jelet. Erről bővebben olvashatsz az Excel dollár jel képletekben, függvényekben posztunkban.

A függvény: =HA(D3<$H$4;$I$3;HA(D3<$H$5;$I$4;$I$5))

feladatok 3 - Megoldás menete

Több HA függvény egymásba ágyazása esetében, mindenképpen Függvényargumentum ablakban készítsd a függvényt.

Úgy érdemes csinálnod, hogy megírod először a külső HA függvényt, majd amelyik ágon lesz a másik HA függvény, oda begépeled, hogy HA().

A külső HA függvény:

Excel HA függvény feladatok

Ezután a szerkesztőlécen belekattintasz az üres zárójelek belsejébe (piros zárójelek belsejébe). Ekkor megnyílik a belső HA függvény Függvényargumentum ablaka és máris töltheted azt.

belső HA függvény Függvényargumentum

A belső HA függvény:

belső HA függvény

FONTOS! Belső függvényből sosem zárjuk be a függvényargumentumok ablakot, mindig vissza kell kattintani a szerkesztőlécen a külső függvényre, onnan kattints rá a Kész gombra az ablakban! Itt ez nem okozna most problémát, de előfordulhat, hogy a külső függvény még nincs teljesen kitöltve, ezért inkább a helyes sorrendben és ellenőrzéssel tanuld meg a folyamatot!

Lemásolva a következő eredményt kapod.

Excel ha függvény feladatok

Ha több esetet szeretnél vizsgálni, érdemes megfontolnod az FKERES függvény használatát. Erről olvashatsz az FKERES magyarázat és példák és a FKERES függvény (VLOOKUP) típusai  bejegyzésekben.

További HA függvény feladat, megoldással

Szintfelmérést írt az osztály. A táblázatban megtalálható az osztály névsora és az, hogy ki mennyi pontot ért el. Volt olyan, aki nem jött el, így az ő neve mellett üresen maradt a pontszámot tartalmazó cella.

Az eredmény oszlopban jelenítsd meg, hogy ki írt sikeres és sikeretlen vizsgát, valamint ki nem jelent meg.

Akkor sikeres a vizsga, ha több mint 60 pont, ez alatt sikertelen. Ahol nincs pont, ott a „nem jelent meg” feliratot írd ki.

A gyakorló feladat letölthető fent a poszt elején.

Az utolsó munkalapon találsz egy féle megoldást, de több irányból is megközelíthető a feladat.

Amennyiben tovább olvasnál az Excel Ha függvénnyel kapcsolatban, akkor nézd meg a HA függvény: Lényegretörő ismertető  című bejegyzésünket is.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között.