HA függvény több feltétellel

Ebben a bejegyzésben megnézzük, mikor és hogyan tudod használni a HA függvényt több feltétellel. Ebben az esetben az ÉS függvényt (angolul AND függvény), VAGY függvényt (angolul OR függvény) kell használnod a logika vizsgálatban.

HA függvény ismeretek

Ágyazhatsz egymásba több HA függvényt is, de kettő után előfordulhat, hogy elveszel benne. Így érdemes ilyenkor az FKERES függvényt használnod. Erről olvashatsz a Mire jó az FKERES függvény? bejegyzésünkben.

Ajánlom még a HA függvény bejegyzésünket olvasásra. Itt találsz olyan feladatot magyarázattal, amikor két HA függvényt ágyazunk egymásba.

Ebben a bejegyzésben az ÉS és a VAGY függvényes megoldásokra láthatsz példát.

Online Excel tanfolyam

HA függvény több feltétellel – ÉS, VAGY függvények

Arra kell figyelned, hogy először a helyes függvényt kell kiválasztanod a feladat megoldásához. Tudnod kell, hogy ÉS vagy VAGY függvényre lesz szükséged, és ezek felépítését. Tehát érdemes végiggondolni, mielőtt csak úgy belevágsz, hogy mit is szeretnél.

Célszerű ezek megírásával kezdeni. Mert ilyenkor ezek eredménye lesz IGAZ vagy HAMIS, amit beágyazhatsz a HA függvénybe.

VAGY függvényről bővebben az Excel VAGY függvény bemutatása bejegyzésünkben olvashatsz.
Míg az Excel ÉS függvény posztunkban, ennek a függvénynek az ismeretében merülhetsz el.

HA függvény ÉS függvénnyel

Az ÉS függvény megvizsgálja a megadott argumentumok igazságértékét, ha mindegyik IGAZ, akkor az értéke is IGAZ lesz, ellenkező esetben HAMIS eredményt ad.

A minta feladatot letöltheted innen: HA függvény több feltétellel

A függvény argumentumaiban relációs jeleket kell alkalmazni, akárcsak a HA függvénynél.

Pl: Azok, akik nem budapestiek és legalább 20 km-ről járnak dolgozni. → Nem Budapest a lakhely és a lakhely távolsága nagyobb, mint 20km

=ÉS(lakhely<>”Budapest”;távolság>20)→=ÉS(B3<>”Budapest”;C3>20)

HA függvény több feltétellel

Nézzük meg, hogy hogyan lehet egy HA függvénybe beleágyazni az ÉS függvényt.

Az a feladatunk, hogy megadjuk, hogy az előbbi feltétel alapján ki mennyi bejárási támogatást kap.

Ha a lakhely nem Budapest ÉS a lakhely távolsága nagyobb, mint 20 km, AKKOR kilométerenként 150Ft, KÜLÖNBEN 100Ft jár.

HA függvénybe ágyazni

HA függvény ÉS függvénnyel feladat

Érdemes úgy kezdened, hogy először megírod az ÉS függvényt, majd utána másolod bele a HA függvény Logikai vizsgálat részébe. Ezért is mutattam először önmagában az ÉS függvény feltételét és megoldását.

Azonban, ha nem akarsz külön dolgozni a másik lehetőség, akkor meghívod a HA függvényt és a Logikai vizsgálat részébe begépeled, hogy ÉS(). Ne ijedj meg, ha Érvénytelen piros szöveget ír ki! Még hiányosnak látja, ezért teszi.

Érdemes már most kitölteni az IGAZ és HAMIS ágakat, mert később kisebb probléma lehet belőle. Az ÉS függvény le okézása után, hibát ír majd ki, hiszen nem fejezted be a HA függvényt. Esetleg ha mégis így járnál, semmi para, lejjebb mutatom a megoldást rá.

FONTOS! Belső függvényből sosem zárjuk be a függvényargumentumok ablakot, mindig vissza kell kattintani a szerkesztőlécen a külső függvényre, onnan kattints rá a Kész gombra az ablakban! Itt ez nem okozna most problémát, de előfordulhat, hogy a külső függvény még nincs teljesen kitöltve, ezért inkább a helyes sorrendben és ellenőrzéssel tanuld meg a folyamatot! 

DE mondjuk, hogy én most elfelejtetem kitölteni a többi részt, csak az első argumentumba írtam.

HA függvény ÉS függvénnyel feladat

Ezután a szerkesztőlécen belekattintasz az üres zárójelek belsejébe (piros zárójelek belsejébe). Ekkor megnyílik az ÉS függvény Függvényargumentum ablaka és máris töltheted azt.

HA függvény több feltétellel

ÉS függvény ablaka:

ÉS függvény ablaka:

Szóval, ha félbemaradt a Ha függvény, az OK után felugrik egy ablak, ami leírja, hogy hibás a függvény. Okézd le. Ezután vagy a szerkesztőlécen tudod kiegészíteni, vagy a függvény ablakban, ehhez a szerkesztőlécen a

HA feliratba katt bele:

szerkesztőlécen Ha felirat

utána fx-re katt

fx-re kattintás

máris újra, a HA függvény argumentum ablakában vagy, ahol folytathatod a kitöltést.

Ha nyitva van egy függvényargumentum ablak, akkor a szerkesztőlécen a függvény nevében kattintva lehet váltogatni, hogy melyik függvény ablakát lásd.

Másold le és kész vagy a feladattal.

A megoldás:

HA függvény több feltétellel

HA függvény VAGY függvénnyel

A VAGY függvény (angolul OR) megvizsgálja a megadott argumentumok igazságértékét, és ha mindegyik HAMIS, akkor az értéke is HAMIS lesz, ellenkező esetben IGAZ eredményt ad. Tehát, ha már egy IGAZ van, akkor IGAZ értéket ad.

A függvény argumentumaiban relációs jeleket kell alkalmazni.

Pl: Azok, akik törzsvásárlók vagy legalább 5000 Ft-ért vásároltak. à Van törzsvásárlói kártyájuk vagy 5000 Ft-nál többet fizettek legutóbb.

=VAGY(törzsvásárló kártya=”igen”;utolsó vásárlás összege>5000)à=VAGY(C14=”igen”;B14>5000)

HA függvény VAGY függvénnyel

Most ágyazzuk ezt bele egy HA függvénybe.

A feladatunk, hogy megmondjuk, kinek jár ajándék kupon az előző feltételek alapján.

HA van törzsvásárlói kártya VAGY utolsó vásárlás összege nagyobb, mint 5000Ft, AKKOR jár ajándék kupon, KÜLÖNBEN nem.

HA függvény több feltétellel

HA függvény VAGY függvénnyel feladat

Most is kezdheted úgy, hogy először megírod a VAGY függvényt, majd utána másolod bele a HA függvény Logikai vizsgálat részébe, majd kitöltöd az IGAZ és HAMIS ágakat.

De rögtön meghívhatod a HA függvényt, és a Logikai vizsgálat részébe begépeled, hogy VAGY() részt. Érdemes már ilyenkor kitölteni az IGAZ és HAMIS ágakat is. Utána, ha szeretnéd, külön megnyithatod a VAGY Függvényargumentum ablakát, és abba írod be a megfelelő feltételeket. Ehhez a szerkesztőlécen belekattintasz az függvény neve mögötti üres zárójelek belsejébe (piros zárójelek belsejébe). Ahogy már feljebb bemutattam.

A szöveges válaszoknál ne felejtsd el az idézőjelet! Másold le, és meg is van.

A megoldás:

HA függvény VAGY függvénnyel feladat

Az ÉS és a VAGY függvény feltétel listájánál (argumentumainál) nem számít a sorrend és bővíthetőek. Így elég sok, összesen 255 logikai feltétel adható meg mindkét esetben.

Illetve ezt a két függvényt is ágyazhatod egymásba, majd úgy a HA függvénybe, de ez így már elég komplikált lenne.

További HA függvény feladat, megoldással

Autót szeretnék venni, a félretett pénzem 3.500.000 Ft, ezt a J2 cellában tároltam el. Ezt a fix cellát kell a feltételhez használnod. A felsorolt autók közül kell választanod.

Megfelelő: amik beleférnek a költségvetésembe, valamint mindenképpen fehér autót szeretnék, és ne legyen a km óra állása nagyobb, mint 100.000. Ezeket is vedd figyelembe.

Elfogadható: Az autó elfogadható számomra, ha belefér a költségvetésembe vagy legalább 2017-es évjáratú.

A megoldás munkalapon találsz egyféle megoldást, de több irányból is megközelíthető a feladat.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között.