Excel DARAB2 függvény magyarázata példákkal

Amennyiben egy tartományban lévő tételek (bármilyen tartalom) számát szeretnéd megállapítani, a DARAB2 függvényre (angolul COUNTA függvény) van szükséged.

Az Excel DARAB2 függvény megszámolja, hogy hány olyan cella van egy tartományban, amely bármilyen típusú értéket tartalmaz. Ez lehet szám, szöveg, dátum, pénznem, logikai érték, tehát tényleg bármi, csak legyen tartalma a cellának. Erre láthatsz példát lejjebb.

Online Excel tanfolyam

Egyéb DARAB függvények

Amennyiben megszeretnél valamit számolni valamilyen DARAB függvényre lesz szükséged.

Az Excel egyik leggyakrabban használt funkciója a megszámlálás. Ezekhez több függvényt is biztosít a program. Nézzük, milyen DARAB függvények vannak.

függvénymegszámlálás tárgya
DARABszámot tartalmazó cellák
DARAB2tartalommal rendelkező cellák
(nem üres cellák)
DARABÜRESüres cellák
DARABTELIfeltételnek megfelelő cellák
DARABHATÖBB több feltétel együttes teljesülésének megfelelő cellák

A táblázat második és harmadik függvénye egy tulajdonság két lehetséges értékét vizsgálja: van-e tartalma a vizsgált cellának vagy nincs. Vagyis egy kijelölt tartomány celláinak összegét megkapjuk, ha az adott tartományon végzünk egy DARAB2 (COUNTA függvény) és egy DARABÜRES (COUNTBLANK függvény) függvényes vizsgálatot.

Excel DARAB2 függvény felépítése

A DARAB2 függvény felépítése teljesen megegyezik a DARAB (COUNT) függvényével. Csak a DARAB függvény, a számokat tartalmazó cellákat számolja meg. DARAB függvényről bővebben olvashatsz a DARAB függvény bejegyzésünkben.

Argumentumai: Azok a cellák, amelyekben szeretnénk megszámolni, hány nem üres cella van.

Az Érték1 felirat melletti ablakba állva a táblázat kívánt cellái kijelölhetőek. Itt csak összefüggő tartomány jelölhető ki. Például: C1:C3

Ha nem összefüggő tartomány szeretnénk kijelölni, az Érték2 melletti ablakba kell a másik összefüggő tartományt kijelölni, ekkor megjelenik az Érték3 és így tovább. Az ablakokba kézzel is beihatjuk a tartományokat.

A DARAB2 függvénynek is legfeljebb kettőszázötvenöt argumentuma lehet.

függvényargumentumok

Excel DARAB2 függvény beírása

A függvény meghívásának egyik módja, hogy az fx-re (szerkesztő léc mellett) kattintasz és megkeresed.

Excel DARAB2 függvény magyarázata példákkal

Vagy írd be a függvényt a cellába így: =DARAB2( , majd ekkor nyomj rá az fx gombra, így rögtön az argumentumokhoz jutsz. Vagy használd a Ctrl + A billentyűkombinációt, ha már beírtad a függvényt és kinyitottad a zárójelet.

De rögtön a cellán belül is szerkesztheted. Ekkor az alábbi felépítéssel kell megírni.

=DARAB2(érték1;[érték2];…)

Excel DARAB2 függvény szemléltetés példával

Ahogy a bevezetésben írtam a DARAB2 függvény minden tartalmat megszámol, erre fogok mutatni itt egy példát.

Az alábbi táblázatban mindenféle adat látható, szám, szöveg, dátum, logikai érték, és függvény eredmény. Először nézzük meg, hogy a cellák tartalmát.

Azt tudni kell Excel több adat típust is felismer, ezeket ennek megfelelően igazítja a cellán belül. Persze, ezt felül lehet bírálni és módosítani az adatok elhelyezkedését a cellán belül. De alapból a szöveget balra rendezi, a számokat és a dátumot jobbra és a logikai értéket pedig középre.

DARAB2 függvény szemléltetés példával

A minta feladat letölthető innen: DARAB2 függvény feladatok

A két függvényt tartalmazó cellát érdemes megfigyelni. A VAGY függvény két cellát vizsgál, ha legalább az egyik nagyobb mint 50, akkor ott az IGAZ felirat fog megjelenni.

A HA függvény azt nézi, hogy a A2 cellában az alma szó szerepel-e, de ez akár igaz, akár hamis, a cellában nem fog megjeleníteni semmit. Ennek azért van értelme, mert meg kell nézni, hogy erre mit reagál a DARAB2 függvény. Hiszen üres lesz a cella, azaz tényleges értéke nem lesz. Viszont lesz tartalma, ami a szerkesztőlécen látható.

Lássuk, mit mutat a táblázat, ha a függvények eredményét nézzük. Ugye a B4 üres lett, az A5 cellában pedig a logikai IGAZ jelent meg.

függvények eredménye

Vajon, ha erre a körbeszegélyezett tartományra hívjuk meg a DARAB2 függvényt, milyen megoldást fog adni? Hány adat is szerepel? 6 vagy 7?

Excel DARAB2 függvény magyarázata példákkal

Nos, nézzük mi lesz a függvény végeredménye.

függvény végeredménye

Hiába csak 6 cellában látunk adatot, a DARAB2 függvény a cellák tartalmát vizsgálja. Így bár nem látjuk a HA függvény eredményét, tudjuk, hogy a B4 cellában mégis van tartalom. A végeredmény 7 lesz.

DARAB2-t csak a kitöltöttség érdekli: rendelkezik a cella bevitt tartalommal? Igen? Akkor nem üres és azt is bele számolja.

DARAB függvény példával

Az alábbi képen egy rövid lista szerepel nevekkel, azonosítókkal és a vizsgán elér pontokkal. A negyedik oszlopban pedig az szerepel, hogy megfeleltek-e a vizsgán. Ez függvénnyel van meghatározva. Ha 100 pont alatt teljesítettek, akkor a cella üresen marad. Azonban, ha 100-200 között, akkor az IGAZ szó (logikai érték) jelenik meg. 200 feletti pontszám esetén pedig, hogy Dicsérettel.

A feladatunk az, hogy megszámoljuk hányan tettek sikeres vizsgát.

Excel DARAB2 függvény sikeres vizsga

Nézzük, hogy ezek alapján, hogy írjuk meg a függvényt!

A minta feladatot letöltheted innen: DARAB2 függvény feladatok

Excel DARAB2 függvény megoldás

A C24 cellában állva hívd meg a DARAB2 függvényt (angolul COUNTA függvény) és töltsd ki az argumentumokat.

Most csak egy argumentum lesz, hiszen egybefüggő területet vizsgálunk. Illetve a megoldás is egy cellába fog kerülni, mert itt a kijelölt területre vonatkozóan lesz egy eredmény. Vagyis, hogy a kijelölt tartományban hány darab adatot tartalmazó cella található.

Ha argumentum ablakban töltöd ki a függvényt, akkor egyik lehetőség, hogy egérrel jelölöd ki. Ilyenkor az Érték1 mezőbe kell kattintanod és az egérrel ki kell jelölnöd a területet.

Excel DARAB2 függvény megoldás

A másik opció, ha kézzel beírod a tartományt. Ebben az esetben a tartomány bal felső cellahivatkozását kell írni, utána egy kettőspontot, majd a tartomány jobb alsó sarkában lévő cellahivatkozást. Ezt nem igazán használják, hiszen a másik módszer sokkal egyszerűbb.

A végeredményt már lehet látni az ablakban.

Akik rögtön a cellába írják a függvényt, nekik a megoldás így fest.

Excel DARAB2 függvény megoldás

Végeredmény

Excel DARAB2 függvény végeredmény

A kijelölt tartományban (E11:E22) 12 darab adatot tartalmazó cella található, tehát tizenkét ember felelt meg a vizsgán.

További DARAB2 függvény feladat, megoldással

A gyakorló feladat letölthető innen, ha nem töltötted még le a poszt elején: DARAB2 függvény feladatok

A táblázatban embereket látsz és az általuk megadott elérhetőséget, ha adtak meg. Az elérhetőség lehet telefonszám vagy email cím.

Láthatod, hogy van, aki telefonszámot adott meg (szám formátum), de van, aki email címet (szöveges formátum). Egy olyan is van, aki telefonszámot adott meg, csak +36-tal kezdte. Amint a számok közé kerül egy szöveges karakter, szöveges típusú cella lesz belőle.

Excel DARAB2 függvény magyarázata példákkal

A feladat az, hogy meghatározd hány ember adott meg bármilyen elérhetőséget.

A megoldás a második munkalapon található.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is! Bátran böngéssz a többi témánk között.