Excel DARABÜRES függvény magyarázat példákkal

Amennyiben egy tartományban lévő üres cellák számát szeretnéd megállapítani, a DARABÜRES függvényt (angolul COUNTBLANK függvény) kell használnod.

A függvény megszámolja, hogy hány olyan cella van egy tartományban, amely üres, vagyis nem tartalmaz semmit.

Azokat a cellákat is figyelembe veszi, melyek képletet tartalmaznak, és az eredmény üres cellát eredményez. Ezeket is üres cellának tekinti, hiszen a cella tényleges értékét vizsgálja. Erre látsz példát lejjebb.

Online Excel tanfolyam

Egyéb DARAB függvények

Amennyiben meg szeretnél valamit számolni, valamilyen DARAB függvényre lesz szükséged.

Az Excel egyik leggyakrabban használt funkciója a megszámlálás. Ezekhez több függvényt is biztosít a program. Nézzük, milyen DARAB függvények vannak. (Ezekről is olvashatsz bővebben a bejegyzéseinkben.)

függvénymegszámlálás tárgya
DARABszámot tartalmazó cellák
DARAB2tartalommal rendelkező cellák
(nem üres cellák)
DARABÜRESüres cellák
DARABTELIfeltételnek megfelelő cellák
DARABHATÖBB több feltétel együttes teljesülésének megfelelő cellák

Excel DARABÜRES függvény felépítése

Argumentumai: Azok a cellák, melyek tartalmát meg szeretnénk vizsgálni.

A Tartomány argumentumban a táblázat kívánt cellái kijelölhetőek. Itt csak összefüggő tartomány jelölhető ki. Például: C1:C3
A DARABÜRES függvénynek csak egyetlen argumentuma lehet.

A leírásban használt fájlt töltd le innen: DARABÜRES függvény feladatok

Excel DARABÜRES függvény felépítése

DARABÜRES függvény beírása

A függvény meghívásának egyik módja, hogy az fx-re (szerkesztő léc mellett) kattintasz és megkeresed.

DARABÜRES függvény beírása

Vagy írd be a függvényt a cellába így: =DARABÜRES( , majd ekkor nyomj rá az fx gombra, így rögtön az argumentumokhoz jutsz. Vagy használd a Ctrl + A billentyűkombinációt, ha már beírtad a függvényt és kinyitottad a zárójelet.

Mivel egy argumentumú függvény, akár rögtön a cellán belül is szerkesztheted. Ekkor az alábbi felépítéssel kell megírni.

=DARABÜRES(tartomány)

DARABÜRES függvény szemléltetése példával

Ahogy a bevezetésben írtam, az Excel DARABÜRES függvény minden üresnek tűnő cellát megszámol, erre fogok mutatni itt egy példát.

Az alábbi táblázatban mindenféle adat látható, szám, szöveg, dátum, logikai érték és függvény eredmény. Először nézzük meg a cellák tartalmát.

Azt tudni kell, hogy az Excel több adattípust is felismer, ezeket ennek megfelelően igazítja a cellán belül. Persze, ezt felül lehet bírálni és módosítani lehet az adatok elhelyezkedését a cellán belül. De alapból a szöveget balra rendezi, a számokat és a dátumot jobbra és a logikai értéket pedig középre.

Excel DARABÜRES függvény szemléltetés példával

A két függvényt tartalmazó cellát érdemes megfigyelni. A VAGY függvény két cellát vizsgál, ha a kettőből az egyik nagyobb, mint 50, akkor ott az IGAZ felirat fog megjelenni.

A HA függvény azt nézi, hogy a B3 cellában lévő érték nagyobb-e, mint 50. Ha ez igaz, akkor az ok szó jelenik meg, különben a cellában nem fog megjeleníteni semmit. Nézzük meg, hogy erre mit reagál a DARABÜRES függvény. Hiszen üres lesz a cella, viszont lesz tartalma, ami a szerkesztőlécen látható.

Lássuk, mit mutat a táblázat, ha a függvények eredményét nézzük. Tehát a tényléges értékét a celláknak. Ugye a B4 üres lett, az A5 cellában pedig a logikai IGAZ jelent meg.

Excel függvények

Vajon ha erre a körbeszegélyezett tartományra hívjuk meg a DARABÜRES függvényt, milyen megoldást fog adni? Hány üres cella szerepel? 3 vagy 4?

Excel DARABÜRES függvény

Nos, nézzük mi lesz a függvény végeredménye.

függvény végeredménye

Összesen 4 üres cellát látunk, és az eredmény is ez lett. A DARABÜRES függvény a cellák tényleges értékét vizsgálja (amit a szemünkkel látunk). Nem látjuk a HA függvény eredményét, és hiába tudjuk, hogy ott van a B4 cellában, ez nem számít a függvény szempontjából.

DARABÜRES-t csak a tényleges érték érdekli: látok valamit a cellában? Nem? Akkor üres és kész.

DARABÜRES függvény példával

Az alábbi képen egy rövid lista szerepel nevekkel, néhányan megadták a telefonszámukat is mellé. A feladatunk az, hogy megszámoljuk hányan nem adták meg a telefonszámukat.

Nézzük, hogy ezek alapján, hogy írjuk meg a függvényt!

Excel DARABÜRES függvény példával

DARABÜRES függvény megoldás

A C20 cellában állva hívd meg a DARABÜRES függvényt (angolul COUNTBLANK függvény) és töltsd ki az argumentumokat.

Egyetlen argumentum van, ahova a tartományt kell megadni. A megoldás egy cellába fog kerülni, mert itt a kijelölt területre vonatkozóan lesz egy eredmény. Vagyis, hogy a kijelölt tartományban hány üres cella található.

Ha argumentum ablakban töltöd ki a függvényt, akkor a Tartomány mezőbe kattints, majd az egérrel ki kell jelölnöd a területet.

DARABÜRES függvény

Az ablakban már látható is a függvény eredménye.

Mivel ez egy nagyon egyszerű, egy argumentumos függvény, lehet rögtön a cellába írni. Ilyenkor is az egérrel kell kijelölni a megfelelő tartománytm, vagy hosszabb tartományok esetén kattints az első cellába és alkalmazd a Ctrl + SHift + le nyíl billentyűkombinációt. Mivel az üreseknél ez megáll, így többszöri megnyomásra juthatsz a végére.

függvény eredménye

Végeredmény

Végeredmény

A kijelölt tartományban (B11:B18) 4 darab üres cella van, tehát négy ember nem adta meg a telefonszámát.

További DARABÜRES függvény feladat, megoldással

A gyakorlófeladat letölthető innen: DARABÜRES függvény feladatok

A táblázatban pólók méretét látod, mellettük a raktári mennyiséget. A raktári mennyiség mondja meg, melyik méretből mennyi van még. Ha nincs raktáron a méret, akkor a cellában nincs érték (üres), különben a mennyiséget látod.

A feladat az, hogy meghatározd hány méretből nincs már raktáron.

A megoldás a második munkalapon található.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is. Bátran böngéssz a többi témánk között!